Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor rustig weer in een groot deel van Europa. In de valleien en in laaggelegen streken is het wel vaak grijs met lage wolken en mist. In bergregio's is het vaak zonniger.

Vanaf volgende week wordt deze hogedrukzone zwakker langs de noordelijke flank. Verstoorde maritieme lucht kan via de Britse Eilanden, de Noordzee en Scandinavië het noorden van Frankrijk, de Benelux, het noorden van Duitsland en Polen bereiken. In deze streken gaat het regenen en neemt de wind toe. Tegelijkertijd stroomt nog koudere polaire lucht over Scandinavië. In een groot deel van het schiereiland kunnen winterse buien ontstaan. De strenge vorst blijft evenwel nog beperkt tot het noorden.

In de Balkan, het zuidoosten van Italië, Griekenland en Turkije is het fris en wisselvallig met buien en sneeuwval in de bergen. Volgende week trekken deze buien weg naar het oosten, terwijl ze uitdoven. Er volgt dan rustiger en zonniger weer.

Op het Iberisch Schiereiland, in het zuiden van Frankrijk en het noordwesten van Italië is het vaak zonnig en zacht met maxima rond of soms boven 15 graden. In het binnenland kan het 's nachts soms fris en nevelig worden.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen